Tmavé pozadí

Zpráva z „i2 User and Training Conference Europe 2023“

Pavel Prokop
Pavel Prokop 21. 12. 2023
Zpráva z „i2 User and Training Conference Europe 2023“

i2 Group navázala na dlouholetou tradici a uspořádala konferenci určenou všem uživatelům a obchodním partnerům, věnovanou novinkám ve světě i2, inspirativním ukázkám využití i2 v praxi a osobnímu setkání.

Konference se konala na břehu řeky Temže v centru Londýna. Konferenční prostory byly součástí hotelu, takže o to jednodušší bylo zvládnout snídani a nepřijít o začátek denního programu. Jako obchodní partneři jsme na místo dorazili o den dříve, protože před oficiálním začátkem konference se konal tzv. Partner Day.

Program Partner Day byl rozmanitý a začal zostra připomenutím nedávných novinek v portofiliu i2, následovalo představení plánů do budoucna pro další uvedení novinek. Bohužel většina obsahu přednášek byla neveřejná, a tak nemůžeme sdílet detaily. 

Následně se program posunul do techničtější roviny, a to k produktu i2 TextChart. Proběhla ukázka konfigurace lingvistických pravidel a jejich úprav, s cílem naučit program detekovat dříve ignorované klíčové objekty a vazby. Po sérii otázek na TextChart program Partner Day pokračoval ukázkou experimentálních funkcí, které by se mohly v budoucnu dostat do produkčních verzí i2. 

Nejzajímavější funkcí byl automatizovaný import různorodých souborů, které i2 Analyst’s Notebook sám rozpoznal a vložil do diagramu. Automatizovaný import v sobě ukrýval i nové způsoby zobrazení importovaných dat. Další představenou funkcí byla schopnost ovládat Analyst’s Notebook pomocí příkazů psaných volným textem. Analytik tak nemusel program ovládat myší, ale například pro vložení nového objektu stačilo příkaz napsat jako větu, program její význam sám pochopil a provedl. Stejně tak reagoval po zadání příkazu na označení transakcí s konkrétní hodnotou. Poslední části programu byla sekce s otázkami partnerů na tým i2 . Následovalo občerstvení, kde se scházeli už i účastníci samotné konference.

První den konference byl zahájen úvodním slovem, zhodnocením aktuálního vývoje i2 Group po prodeji i2 IBM skupině Harris a ukázkami úspěšného použití i2 na reálných příkladech (např. při omezování kriminality v určité části města). Poté se program rozdělil na tři proudy. Byla možnost vzdělávat se a objevovat nové způsoby práce s i2 produkty pod dohledem zkušených lektorů, nebo se podívat pod ruce analytikům, kteří za použití nástrojů i2 dělají svět lepším místem pro život. Některé přednášky byly více teoretické a ukazovaly spíše způsob přemýšlení nad problémem, jiné se zaměřovaly na reálná data a jejich využití analytiky k řešení problémů.

Po náročném dni, který byl nabitý informacemi, jsme povečeřeli s kolegy a zákazníky. Na samotném konci dne nás čekalo překvapení. Z přednáškového sálu se stalo kasino a my jsme dostali možnost si zahrát ruletu, blackjack nebo třeba kolo štěstí. Bylo velké štěstí, že jsme hráli s falešnými penězi, protože každý z nás všechno během pár hodin prohrál.

Druhý den pokračoval stejně jako první. Program byl opět naplněný příklady z praxe, vzděláváním a diskusem s týmem i2 Group. V závěru dne došlo k rozloučení a každý si na památku odnesl malý dárek, díky kterému může na konferenci vzpomínat.

Pavel Prokop
Pavel Prokop 21. 12. 2023