Tmavé pozadí

Aktualizace produktů i2 - Červenec 2023

Pavel Prokop
Pavel Prokop 21. 12. 2023
Aktualizace produktů i2 - Červenec 2023

i2 Group zpřístupnila přehled červencových aktualizací svého produktového portfolia a my máme to privilegium vám představit nejdůležitější změny.

i2 Analyst’s Notebook v10

Červencová aktualizace je historicky první, která nabízí i2 Analyst’s Notebook v 64-bitové variantě. 

To umožňuje produktu lépe využívat zdroje počítače, ale hlavně zabezpečí uživateli lepší a rychlejší práci s daty, a to s větším objemem objektů a vazeb v diagramu.

Mimo to nabízí nová verze řadu novinek a vylepšení, které si ukážeme dále v článku.

Vylepšený Výběr položek

Ve funkce Výběru položek přibylo několik možností, jak označovat objekty a vazby v diagramu.

Jedná se zejména o rozšíření již vybraných objektů o další množinu položek z diagramu podle typu nebo podle sémantického typu.

Novinkou je výběr objektů, které nemají žádnou vazbu – tzv. Singletons.

01_entity_selection.jpg

Přehlednější orientace na grafu pomocí Zvýrazňovače

Nástroj Zvýrazňovač umožňuje pulzně podbarvit zájmové položky. Díky tomu o nich neztratíte přehled ani při pohybu po diagramu. Zvýraznění funguje při jakémkoli přiblížení nebo oddálení diagramu bez ohledu na pozici položky, na kterou bylo aplikováno.

02_entity_highlighter.jpg

Lepší práce s geolokací

i2 Analyst’s Notebook nově umí exportovat data do KML/KMZ souboru. Díky tomu je nyní možné zobrazit exportované objekty ve vašem oblíbeném prohlížeči mapových podkladů.

Nové ikony

Výběr ikon pro objekty se rozšířil o dalších 100 kousků, od obohacení reprezentace sociálních sítí, přes internetové služby až po reprezentace nejmodernějších technologií.

A další

Zlepšení se také týká funkce zvané Časové kolo, která byla představena v rámci posledního vydání. Položky spadající do sektorů vybraných v tomto analytickém nástroji se automaticky zvýrazňují v diagramu. 

Funkce Podmíněné formátování dostala nový operátor na označení objektů. Nyní je možné do výběru zahrnout nebo z něj vyřadit objekty, jejichž atribut je nebo není vyplněný. 

Ve funkci Histogram lze v nové verzi přehrávat vývoj dat podle času od nejnovějších po nejstarší (opačný směr než doposud).

i2 Analysis Studio a i2 Analysis Hub

Balíčky Analysis Studio a Analysis Hub se také dočkaly vylepšení řady funkcí. Kromě všech zdokonalení i2 Analyst's Notebook v10 popsaných výše se jedná o následující funkce:

Spouštění vizuálních dotazů na připojená data

Přes konektory do externích datových zdrojů je možné pokládat dotazy nejen přes předdefinované formuláře, ale nově také pomocí Vizuálního dotazu. 

Pohled 360

Kořeny funkce Pohledu 360 byly v oblíbeném doplňku i2 Investigate, který byl poté přenesen do aplikace i2 Notebook a nyní byl zpřístupněn v desktopové aplikaci.

Pohled 360 lze také přizpůsobit konkrétním uživatelským rolím ve vaší organizaci – analytici budou pravděpodobně klást jiné otázky než vyšetřovatelé v první linii.

Funkce je dostupná pro balíček i2 Analysis Hub implementovaný s Information Store.

03_360_view.jpg

Dynamické zabezpečení

Dynamické zabezpečení umožňuje, aby k datům měli přístup pouze ti správní lidé, aniž byste museli pracovat podle pevného schématu zabezpečení. Tato nová flexibilita dává podnikovým uživatelům možnost integrovat nástroje pro řízení přístupu své organizace do aplikací Analysis Studio a Analysis Hub a plynule a dynamicky uplatňovat příslušná uživatelská oprávnění.

i2 Notebook

Webový klient i2 Notebook (dostupný s balíčky Analysis Studio a Analysis Hub) poskytuje analytikům dva nové pohledy na data: List Records a Explore.

  • List Records poskytuje seznam položek ve webovém klientovi v podobě, která je známá uživatelům z desktopové aplikace.
  • Explore umožňuje uživatelům filtrovat a prozkoumávat data v diagramu na základě typu a hodnot vlastností.

Obě funkce jsou propojené, takže označení nebo změna výběru položek v rámci List Records aktualizuje/ovlivní položky v Explore a ve výběru v diagramu (a obráceně).

04_list_explore.jpg

Sdílení dat z grafu

Data z diagramu můžete bezproblémově sdílet s kolegy tak, že v diagramu provedete výběr a vygenerujete odkaz, který můžete sdílet e-mailem, přes Slack, Teams, WhatsApp nebo jakoukoli jinou platformu.

Příjemci obdrží přesnou sadu dat při zachování klíčových prvků stylu.

05_data_share.jpg

Změna práce s licencí

V této verzi byla zavedena správa licencí pro software i2. Tento osvědčený postup poskytuje uživatelům lepší přehled o využívání jejich instalací i2.

Správa licencí bude implementována postupně v celém portfoliu a reflektovat nároky prostředí nasazení v závislosti na tom, zda je prostředí připojeno k internetové síti, je použit on-premise licenční server nebo je i2 nasazeno na odpojených/samostatných zařízeních.

i2 Analyst's Notebook SDK (64-bit)

SDK bylo vylepšeno tak, aby byl zajištěn bezproblémový přechod ze stávajících zásuvných modulů i2 Analyst's Notebook 32-bit na moduly kompatibilní s novým produktem 64-bit i2 Analyst’s Notebook.

Sada i2 Analyst's Notebook SDK je nyní k dispozici také jako předplatné, což umožní platit pouze za to, co uživatel potřebuje, a jen tehdy, kdy to potřebuje.

 

Více informací o červencovém vydání nových verzí naleznete na stránkách výrobce i2 Group.
https://i2group.com/articles/product-release-july-2023

Pavel Prokop
Pavel Prokop 21. 12. 2023